Vertaislainat netistä

Vertaislainoitus on saanut kasvojen pesun internetin myötä. Netin kautta vertaislainaus ja lainananto tapahtuvat anonyymisti ja turvallisesti.

Vertaislainaus tarkoittaa yksityishenkilöiden välistä luotonantoa. Lainaa tarvitseva saa lainan yhdeltä tai useammalta yksityishenkilöltä, joilla on ylimääräistä rahaa, jolle hän/he kaipaavat hieman tuottoa. Vertaislainauksesta käytetään usein myös termiä peer-to-peer (P2P) -lainaus.

Ennen internetaikaa vertaislainausta tapahtui yleensä sukulaisten tai tuttavien välillä tai sitten hieman vähemmän päivänvaloa kestävissä piireissä. Vertaislainauksen maine ei ollut kaksinen. Sopimukset olivat usein vain suullisia, koronkiskonta yleistä ja pahimmillaan lainojen takaisinmaksuista aiheutuneet riidat johtivat väkivaltaan tai perhesuhteiden rikkoutumiseen.

Nykyisin vertaislainauksella viitataan lähes poikkeuksetta internetissä toimiviin vertaislainapalveluihin. Nettipalveluiden avulla vertaislainoitus tapahtuu anonyymisti, koska palvelu hoitaa rahojen siirrot ja sopimusasiat lainaajien ja lainanantajien puolesta.

Vertaislainan hakuun joutuu panostamaan

Lainanottajalle vertaislainoitus on kohtuullisen vaivatonta. Prosessi lähtee liikkeelle rekisteröitymällä johonkin netin vertaislainapalveluista. Tämän jälkeen täytyy määritellä haettu lainasumma ja laina-aika, antaa riittävästi tietoja itsestään (tiedot näkyvät lainanantajille aina nimettöminä!) sekä kuvailla vapaasti omin sanoin mihin lainaa tarvitsee.

Monet vertaislainapalvelut tekevät annettujen tietojen perusteella hakijasta riskiprofiilin, joka vaikuttaa mm. lainan korkotasoon ja sijoittajien halukkuuteen antaa lainaa. Tiedot pitää silti aina antaa ehdottoman rehellisesti. Väärän tiedon antamisesta voi pahimmillaan saada petossyytteen. Tärkeintä on panostaa kuvaukseen lainatarpeesta - inhimillisiin tunteisiin vetoaminen ei ole kiellettyä, mutta liian imelä ei kannata olla.

Kun lainahakemus on jätetty, sijoittajat saavat siitä tiedon ja näkevät kaikki lainan tiedot lainasummasta, laina-ajasta ja korosta lähtien. Lainan hakijan henkilötietoja sijoittajat eivät luonnollisesti näe. Sijoittajat voivat vapaasti valita mihin lainahakemuksiin haluavat sijoittaa ja minkä kokoisella summalla. Yleensä yhdelle vertaislainalle tulee useita sijoittajia, koska sijoittajien intresseissä on hajauttaa sijoitustensa riskiä sijoittamalla useampiin lainoihin pienemmillä kertasummilla.

Jos lainahakemus on sijoittajia tyydyttävä, se saattaa täyttyä nopeastikin. Lainan saa tililleen tässä vaiheessa, eli vasta kun sijoittajia riittävästi kattamaan koko lainasumman. Jos sijoittajia ei löydy tarpeeksi, lainahakemus umpeutuu ja laina jää saamatta.

Helpot vertaislainapalvelut

Markkinoilla on tarjolla palveluita, joista pienemmän vertaislainan hakeminen on tehty todella helpoksi. Yksi näistä on norjalaislähtöinen TrustBuddy, jonka kautta pystyy hakemaan 100 – 600 euron vertaislainaa todella nopeasti. Hakuprosessi on täysin vastaava kuin minkä tahansa perinteisen pikavipin haku. Lainan käyttötarkoitusta ei tarvitse selitellä ja hakemukset luvataan käsitellä 15 minuutissa. Rahat luvataan tilille 24 tunnin sisällä hakemuksen tekemisestä.

TrustBuddyn mallissa palveluun sijoittavat henkilöt eivät itse valitse lainakohteitaan vaan TB hajauttaa sijoituksen automaattisesti 10e osissa eri lainoihin. Sijoittajalle TB:n malli on siis hyvin vaivaton. TB:n toiminta perustuu pitkälti siihen, että luottotappiot pyritään minimoimaan hyvin tarkalla lainanhakijoiden pisteytyksellä. Pohjoismaisista lainahakijoista noin 60% hylätään ja Puolasta ja Espanjasta peräti 90%.